Reseguide till Borussia Dortmund

Intresset från svenskar att se Borussia Dortmund på Westfalenstadion är större än någonsin. Flertalet frågor om Dortmund-resor trillar in till oss varje månad. Därför sammanfattas de vanligaste frågorna här. Allt från biljettbokning till bästa vattenhålen på väg till arenan.

Borussia Dortmund spelar sina hemmamatcher på Tysklands största fotbollsarena, Westfalenstadion. Sedan några år tillbaka heter arenan officiellt Signal-Iduna-Park, ett sponsornamn som sällan någon supporter uttalar. Westfalenstadion byggdes inför VM-slutspelet i dåvarande Västtyskland 1974 och har sedan byggts ut i flera omgångar, för att idag rymma 81 365 åskådare. I samband med Europamatcher och landskamper minskas kapaciteten och arenan tar då in 65 829 åskådare. Westfalenstadion återfinns strax söder om stadskärnan.

Detta är en artikel för dig som i första hand har frågor eller funderingar inför en resa och som har tänkt att ordna resa, biljett och hotell på egen hand.

Givetvis kan man också boka paketresor till Dortmund via svenska företag inriktade på fotbollsresor eller via BVB:s officiella resebyrå, Best Travel (https://besttravel.bvb.de/).

Oavsett vilket sätt du går till väga, kan du ha användning av denna reseguide.

Först och främst, hur bokar jag biljetter till Borussia Dortmunds hemmamatcher?

Biljettrycket på Westfalenstadion har varit mycket högt under de senaste säsongerna och biljetterna som går att köpa genom telefonförsäljningen säljs vanligtvis ut inom en timme. Om du inte är medlem i Borussia Dortmund kan du försöka boka biljetter via Borussia Dortmunds officiella hemsida (https://www.bvb.de/ticketshop). Är det första gången du bokar biljetter behöver du också registrera dig för att kunna boka biljetter. Vid ett genomfört köp får du en bekräftelse till din mailadress, som du sedan tar med dig till arenan för att hämta ut biljetterna på matchdagen. Biljetter hämtas ut vid Hinterlegungskasse i BVB-FanWelt (vid stadions nordvästra hörn) från två timmar innan avspark mot uppvisande av bekräftelsen och giltig legitimation (t.ex. pass). Du kan också boka via två andra förköpsställen på nätet: Kartenvorverkauf Krause [länk] och Kartenvorverkauf Rupprecht [länk].

Är det svårt att få tag på biljetter?

I dagsläget är det mycket besvärligt att få tag på biljetter utan att vara medlem i klubben. Av totalt drygt 80 000 biljetter är 55 000 sålda som årskort och utöver dem tilldelas bortalaget tio procent av biljetterna. För klubbens medlemmar öppnar förköpet ett par dagar tidigare och där försvinner en stor del av biljetterna. Lyckas du inte få tag på biljetter via BVB, rekommenderar vi att du försöker vi betrodda sportresebyråer. Vi frånråder från all typ av svartabörshandel, då du kan riskera att få ogiltiga biljetter.

Jag har tänkt att vara ute i god tid men kan inte hitta min match i listan?

Biljetterna släpps vanligtvis en månad innan matchdag. På hemsidan publiceras dagen och tiden för förbiljettsläpp ibland mycket sent så håll koll på hemsidan om du planerar att få tag på biljetter direkt via BVB. Allt som oftast släpps biljetterna till försäljning för icke-medlemmar halv nio (8:30) på måndag morgon, och vi rekommenderar att du går in och bokar direkt när biljetterna har släppts. Matchen bör ha kommit upp på klubbens hemsida innan dess.

Vilka sektioner kan ni rekommendera för bra och billiga biljetter?

Vi kan rekommendera Ecke Südwest respektive Ecke Südost, alltså sittplatssektionerna närmast mäktiga Südtribüne. Prisvärda platser där närheten till Südtribüne ger bra stämning, framför allt på Südwest, och med helt okej vy över planen. Sektionerna är indelade i så kallade ”Block” där 37,38 och 39 respektive 87, 88 och 89 är de som avses här. Vill du ha bättre blick över planen är det tumregeln ju närmare mitten desto bättre (och dyrare) som gäller.

Kan jag åka ner till Dortmund och chansa på att det finns biljetter kvar?

Vi rekommenderar att du köper din biljett i förväg. Bara undantagsvis släpps biljetter till försäljning på matchdagen, men då beror det oftast på att bortalaget inte lyckats sälja biljetterna de tilldelats. Biljetterna säljs då i biljettkassorna på BVB-FanWelt bredvid stadion..

Så, nu har jag fått bokat biljetter. Hur tar jag mig till Dortmund?

För de flesta bör det vara smidigast att flyga till Düsseldorf. Dit flyger de större flygbolagen som SAS och Eurowings, från Arlanda, Kastrup och Landvetter. Därifrån tar du dig enkelt vidare med tåg till Dortmund. En resa på ca 45 min, lite beroende på val av tåg.

Med RyanAir kan du även flyga från Arlanda till Köln. Därifrån har du ca 2 timmar med tåg till Dortmund. Ytterligare ett alternativ kan vara att flyga till Frankfurt am Main och sedan ta snabbtåget mot Dortmund. Till Frankfurt kan du flyga med de stora bolagen från från Arlanda, Kastrup och Landvetter.

Gillar du inte att flyga, kan faktiskt tåg vara ett bra alternativ, åtminstone om du bor i södra Sverige. Från Köpenhamn kan du nämligen ta dig till Dortmund med tåg på ca 8 timmar, endast genom att behöva byta i Hamburg. Skaffar du tågbiljetter ca en månad innan resa, bör du kunna hitta dem till fullt överkomliga priser. Se mer på bahn.de eller dsb.dk. På bahn.de kan du faktiskt skaffa tågbiljett för hela resan, d v s från din lokala station ända fram till Dortmund (eller vart i Tyskland du nu vill åka).

Är ni fler än två på resan är det troligen billigast att ta bilen till Dortmund, förutsatt att ni inte bor alltför långt norrut i Sverige. Från det att ni lämnar Sverige bakom er har ni ca 700 km kvar till Dortmund.

Var bokar jag hotellrum och har ni några hotell att rekommendera?

Det finns ett flertal enkla men prisvärda hotell i centrala Dortmund, bara några minuters gångväg från järnvägsstationen, gågator och torg. Exempel på centrala hotell där vi själva har övernattat vid matcher är Hotel Carlton, Hotel A&O, Hotel Union och Hotel Unique.

För att boka hotell rekommenderar vi sökmotorn på dortmund-tourismus.de, där det går att söka på datum, läge och rumstyp och också boka online. Det går förstås också att boka via andra typiska hotellbokningssidor såsom booking.com eller hotels.com.

Kring matchdagar är det alltid fullt tryck på hotellen i Dortmund. Det gäller att vara ute i god tid innan om du vill bo i Dortmund. För dig som flyger till Düsseldorf, kan det vara smidigt och minst lika trevligt att bo där istället. Hotellutbudet i Düsseldorf är dessutom betydligt större än i Dortmund. På matchdagen tar du då enkelt tåget till Dortmund, lämpligen med RE, RB eller S-Bahn, där din matchbiljett även är giltig som tågbiljett.

Vad bör jag inte missa när jag är i Dortmund?

Det finns ett par saker med anknytning till Borussia Dortmund som man bör se. Dels klubbens museum Borusseum, som ligger vid Westfalenstadion. Där kan man se och läsa om både stora och svåra tider under klubbens historia. Även torget Borsigplatz med omgivningar, en bit nordost om centrum, är värt ett besök. Det var i dessa trakter som klubben Ballspielverein Borussia 09 Dortmund bildades den 19 december 1909, närmare bestämt på krogen Zum Wildschütz på Oesterholzstraße 60. Krogen finns inte kvar men utanför det snabbmatsställe som ligger där idag finns en informationstavla. Ett par kvarter härifrån ligger kyrkan Dreifaltigkeitskirche, vars ungdomsmedlemmar var de som bildade klubben i protest mot kyrkans präst, som inte tillät att fotboll spelades i kyrkans regi, eftersom sporten enligt hans mening var för ”rå”.

Vill man se staden från ovan bör man ta sig upp i det 140 meter höga tornet Florian Turm i Westfalenpark, en bit öster om Westfalenstadion. Där får du naturligtvis en magnifik utsikt över stadion.

För den som gillar shopping finns egentligen allt i stadens till stora delar bilfria centrum, speciellt på gågatan Westenhellweg, där de stora affärerna och varuhusen ligger. I kvarteret Brückstraße finns istället de lite mer hippa butikerna för t.ex. rock- och punkmode. Vid torgen Alter Markt och Willy-Brandt-Platz finns gott om bra restauranger med uteserveringar när vädret tillåter.

För den som vill lära sig mer om industristaden Dortmunds historia så finns ett bryggerimuseum (Brauerei-Museum) på Steigerstraße, några kvarter nordväst om Borsigplatz. I Hansa-Brauereis gamla lokaler kan man se den lokala bryggerinäringens historia och hur ”Bierstadt” Dortmund under mitten av 1900-talet utvecklades till Europas ölstad nummer ett. Idag finns tyvärr bara tre stora ölsorter från Dortmund kvar: DAB (Dortmunder Actien-Brauerei), Brinkhoff’s och Dortmunder Kronen.

Ett par kvarter norr om Borsigplatz finns också Hoesch-Museum, som i allmänhet handlar om den stora stålproduktionen i det industrialiserade Dortmund, och förstås då i synnerhet om den stora stålfirman Hoesch. Det är också värt att nämnas att många av släktingarna till de som 1909 bildade Borussia Dortmund arbetade just vid Hoesch, och i början av klubbens historia spelades fotbollen på marker som ägdes av Hoesch.

Jag vill köpa en matchtröja. Var gör jag det?

Det finns flera supportershopar i stan, där du kan köpa både matchtröja, halsduk, kläder och egentligen nästan vad som helst med rätt färger och Borussia Dortmunds klubbemblem. Enklast är att handla i shopen i centrum vid torget Alter Markt, i Thier Gallery eller i FanWelt vid Westfalenstadion. Vill du få dina supporterprylar hemskickade innan resan så är det bara att gå in på Borussia Dortmunds webbshop.

Det är matchdag och jag vill ladda upp inför matchen. Var gör jag det?

Inne i centrum rekommenderar vi krogarna vid torget Alter Markt. Wenkers, i sydöstra hörnet just bredvid supportershopen, är en äkta supporterpub med mycket folk. Diagonalt över torget ligger restaurangen Der Thüringer som erbjuder rejäl och god tysk mat till bra priser. Vi kan också rekommendera pizzerian Mi Piace (Schwanenwall 1, strax öster om stadskärnan), som är något av vårt stamställe.

På väg från centrum ut till Westfalenstadion finns det massor av krogar där man kan ladda upp tillsammans med andra supportrar, framförallt i stadsdelen Kreuzviertel. Det är egentligen bara att gå in på vilken krog som helst, men vi slår ett extra slag för Kumpel Erich (tidigare Bar rock) och Bürgermeister Lindemann på Lindemannstraße, men du bör vara där i god tid för att få plats. Vid Westfalenstadion finns rekommenderar vi famför allt Reittstall vid häststallarna mittemot Fan welt för den som letar efter autenstisk Ruhrpottkäsla eller Freibad på andra sidan Rote Erde på vägen till Südingången till Westfalenstadion. Strobels, vid arenans nordöstra hörn, passar bra för den mer sofistikerade fotbollsbesökaren.

Hur tar jag mig ut till Westfalenstadion?

Från Dortmund Haubtbahnhof kan du ta både tåg och tunnelbana direkt till Westfalenstadion. Matchbiljetten fungerar även som biljett för lokaltrafiken under matchdagen.

Om du inte vill trängas med massor utav andra supportrar så går det en utmärkt att ta en promenad. Det tar ungefär en halvtimme och är lätt att hitta från centrum. Gå gågatan Westenhellweg till hörnet vid varuhuset Karstadt och sväng in söderut på Hansastraße. Fortsätt där du korsar den stora ringvägen runt centrum rakt fram. Gatan byter nu namn till Hohe Straße. Fortsätt längs den gatan till gångtunneln under riksvägen B1, följ gångvägen och alla andra supportrar åt höger mot mässcentrat Westfalenhallen och förbi den första stora inomhushallen. Därifrån ser du Westfalenstadion till höger.

Se till att ta dig in på stadion i god tid och var beredd på att kön in kan ta en bra stund.

Tänker du köpa mat och dryck inne på stadion, se då till att skaffa dig ett Stadiondeckel som är ett betalkort som är det enda möjliga betalningsalternativet i kioskerna inne på stadion. Stadiondeckel säljs (själva kortet i sig är gratis) vid tydligt utmärkta stationer inne på stadion och laddas med valfri summa mellan 5 och 150 €. Om du inte vet när du besöker Westfalenstadion nästa gång, kan oförbrukat belopp på din Stadiondeckel återbetalas efter matchen.

Vi rekommenderar att du är inne på tribunen minst 45 minuter innan matchstart. Då får du uppleva när BVB springer in för uppvärmning, till tonerna av Triumfmarschen från Aida. Redan där bör havet av snurrande halsdukar och publikens ”skrålande” ge dig den gåshud du kommer ha i 2,5 timmar framåt. Se nu också till att du ger allt du har för att heja fram vårt älskade BVB.

-”Wir singen laut für dich Borussia…”

 5,096 total views,  2 views today

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.