322303

Schwedische Borussen grundades den 3:e augusti 2008 på Cheers Pub i Göteborg av fem Borussia Dortmund-fans som mötts som skribenter för laget på SvenskaFans.com. Då lades de första stenarna för att bli officiell supporterklubb till Borussia Dortmund, ett mål som nåddes inom bara ett par år. Vid den tidpunkten var Schwedische Borussen den nordligaste supporterklubben till Borussia Dortmund.

Kontakta oss: kontakt@schwedischeborussen.se

 

Styrelsen 2022

 

Ordförande – Stefan Carlsson

Stefan Pokalfinale 2012

Ort: Vårgårda

Därför är BVB laget i mitt hjärta: Var utbytesstudent i Münster, ca 70 km från Dortmund, vintern 2003/2004. BVB var då den närmaste klubben i Bundesliga, och min första kompis i Münster höll på BVB och tog med mig dit. På den vägen är det.

Min första match på Westfalenstadion: Det var hösten 2003 mot Bayer Leverkusen. Vi var några studentkompisar i Münster som lyckades få biljett på Nordtribüne, på övre etage ovanför bortaklacken. Även där vi satt fanns det en del bortafans, som fick höra regelbundna utrop om ”Scheiss Leverkusen” och liknande. Vid den här tiden hade just Borussia Dortmunds ekonomiska problem med enorma skulder börjat avslöjas, och laget hade dessutom en hel del skador. Ändå fick jag se spelare som Christoph Metzelder, Lars Ricken, Tomas Rosicky och Jan Koller. Och förstås Salvatore Gambino, en 20-åring som gjorde sin andra ligamatch för klubben och sköt både 1–0 och 2–0 i den första halvleken. Leverkusen, med spelare som Hans-Jörg Butt, Lucio, Bernd Schneider och Oliver Neuville, kom dock tillbaka och matchen slutade 2–2 inför 81 500 åskådare.

Favoritspelare då: Under den säsong jag bodde i Tyskland köpte jag min första matchtröja, med nummer 21 och Metzelder på, men så småningom blev favoritspelarna Florian Kringe, Sebastian Kehl och Nuri Sahin – har matchtröjor med samtliga dessa spelares nummer och namn. Som synes uppskattar jag laglojala spelare som alltid gör ett bra jobb på planen.

Favoritspelare nu: Egentligen fortfarande Nuri Sahin, och så gillar jag Christian Pulisic lite extra

Mitt allra starkaste BVB-minne: Segern i tyska cupfinalen 2012 med 5–2 mot Bayern München, på plats mitt i BVB-kurvan på Olympiastadion i Berlin. Fullständig extas!

Kassör – Andreas Holm

Ort: Göteborg

Därför är BVB-laget i mitt hjärta: När polarna på fotbollsplanen lekte Zinedine Zidane eller Luis Figo var jag Andreas Möller. Då föddes mitt intresse för Borussia Dortmund och via bekanta i Tyskland (som för övrigt faktiskt snarare föredrog de blåa) fick jag till mig mängder av Borussia Dortmund-accessoarer. På den vägen är det. Att Andreas Möller sedan lämnade för just GE-laget ser jag som tacken för att det inte var den klubbens accessoarer jag fick skickade till mig.

Min första match på Westfalenstadion: 2005 vill jag minnas, mot Werder Bremen. 1-0-seger där Leonardo Dédé låg bakom segermålet. Jag tror också att det här var gången jag dagen före fick se Daniel Gordon sänka Wuppertal i Regionalliga när Amateure (BVB II) spelade.

Favoritspelare då: Antonio Rukavina och Philipp Degen. Ja, jag är svag för ytterbackar.

Favoritspelare nu: Marcel Schmelzer. Alltid!

Mitt allra starkaste BVB-minne: Att se Champions League-finalen mot Buyern på Wembley på plats. Det var magiskt att se hur London blev svartgult. Sedan blev matchen inte lika bra. Det tillsammans med vändningen mot Malaga från 2-3 till 3-2 på hemmaplan är mina absolut starkaste minnen

Ledamot – Viktoria Sundin

Ort: Örnsköldsvik

Därför är BVB laget i mitt hjärta: Jag hade aldrig riktigt fastnat för fotboll, vilket lätt är fallet när man kommer från en stad där kärleken till hockey är så självklar att den kommer med bröstmjölken. Jag tittade enstaka gånger på större mästerskap men hade noll intresse för lokal fotboll och visste ärligt talat knappt hur offside-regeln fungerade. Men så säsongen 2010/2011 när ett av Borussia Dortmunds största fans i Sverige (tillika en av grundarna av Schwedische Borussen) klev in i mitt liv, då kunde jag plötsligt inte missa en enda match! Kärleken till Dortmund har vuxit sig starkare med åren, men redan efter mitt första besök på Westfalenstadion i maj 2011 var jag helt fast!

Min första match på Westfalenstadion: Maj 2011, säsongens sista match och vad vi visste redan på förhand skulle vara mästerskapsfirande av Dortmunds första ligavinst på nio år. Tyska mästare! Och att få fira en sådan helg tillsammans med flertalet av medlemmarna i Schwedische Borussen på plats i fotbollens hjärta – vilken oförglömlig upplevelse! 

Favoritspelare då: Får jag säga Jürgen Klopp? Skämt åsido, förutom en oerhört karismatisk tränare när jag började stifta bekantskap med Borussia Dortmund så fängslades jag under min första säsong även av Lucas Barrios, Shinji Kagawa, samt av alla tårar från vår käre Dede som då lämnade klubben efter 13 år.

Favoritspelare nu: Mats Hummels och Marco Reus kommer alltid att ha en speciell plats i mitt hjärta.

Mitt allra starkaste BVB-minne: Efter fler besök i Dortmund än jag kan räkna, och flertalet matcher jag både minns och önskar att jag kunde glömma, så måste jag nog ändå säga än en gång mästerskapsfirandet på plats i maj 2011. Stämningen i staden, åsynen av glada fans som stormar planen, Jürgen Klopp och hans gäng som skrålar och sjunger sig hesa. Vilket debut-besök på Westfalenstadion och i Dortmund!

Ledamot – 

Ledamot – 

Ledamot – 

Ledamot – Gustav Borgkvist

Ort: Göteborg

Därför är BVB laget i mitt hjärta: Första gången jag började sympatisera och få upp ögonen för de gulsvarta var Oktober 2012, när Dortmund gästade Manchester City på bortaplan. Jag visste naturligtvis att Dortmund hade ett intressant lag på pappret med Jürgen Klopp som den stora profilen, men det var något annat den dagen jag blev besatt över. Den läktarkultur som Dortmund-fansen uppvisade! Heja-ramsor och trummorna pågick ifrån spelminut 1. tills domaren blåste av matchen. Precis som de ska vara! Äkta kärlek ifrån början till slut.

”Ganz egal wo du auf dem rasen stehst – Wir halten deine fahne hoch!” –  Oavsett vart någonstans du befinner dig på planen, så kommer vi alltid hålla flaggan högt upp för er!

Min första match på Westfalenstadion: Första hemmamatchen i Dortmund 2016/17 mot Mainz 05 med Thomas Tuchel. Det var en dag när solen stekte på rejält på Westfalenstadion och spelarna fick utstå nästan 35 graders värme. Detta verkade inte påverka Pierre-emerick Aubameyang som blev 2-måls skytt denna dag.

Favoritspelare då: Neven Subotic
Favoritspelare nu:  Marco Reus även om han vart en porslins-spelare

Mitt allra starkaste BVB-minne: Tyska cupfinalen mot Eintracht Franktfurt 2017. Men även värt att nämna live-upplevelsen borta mot HSV Hamburg hösten 2016. Hattrick av Pierre-emerick Aubameyang hattrick efter 27. matchminuten. Total gänsehaut!

Ledamot –

Ledamot – Joakim Guldbrand

Ort: Lindesberg

Därför är BVB laget i mitt hjärta:
När jag var ung arbetade pappa delvis i Dortmund och med människor som var BVB fans. Jag fick en vimpel en gång som ung och på den vägen är det.

Min första match på Westfalenstadion
Det var på 90 talet 94 tror jag.

Favoritspelare då
Mattias Sammer, Sebastian Kehl

Favoritspelare nu:  Marco Reus

Mitt allra starkaste BVB-minne
Det finns flera på plats är det utan tvekan den direkt avgörande seriefinalen mot Bayern. Vi prtar om april 2012 det var kyligt och efter en nerväs väntan klackar Lewandovski in 1-0. I lutet av matchen tar WEidenfeller en straff av Robben och hela stadion kokar, känslan under matchen på vägen ned på stan den kan jag fysiskt känna ännu idag. En gång när jag hämtade Jon i Dusseldorf på väg mot en CL match, jag skulle visa någar sevärdheter men vi punktering mitt på autobahn i en kö- Som tur är körde vi av och hittade en verkstad som bytte däck. Matchen hann vi se men det var svettigt.
Favoritresmål: Jag har sista 5 åren sett både den första cup matchen och seriematchen. Jag skulle vilja råda alla att se laget på bortaplan. Freiburg är med marginal den häftigaste arenan insprängd i staden med den stora skogen runt om. Det är en underbar stad passa på att se oss där i vår för jag tror att deras nya arena är på gång. Wolfsburg är en trevlig upplevelse att vara på stå med 3000 BVB fans, trummor sång och en gemenskap.

 7,198 total views,  2 views today

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.