322303

Schwedische Borussen grundades den 3:e augusti 2008 på Cheers Pub i Göteborg av fem Borussia Dortmund-fans som mötts som skribenter för laget på SvenskaFans.com. Då lades de första stenarna för att bli officiell supporterklubb till Borussia Dortmund, ett mål som nåddes inom bara ett par år. Vid den tidpunkten var Schwedische Borussen den nordligaste supporterklubben till Borussia Dortmund.

Kontakta oss: kontakt@schwedischeborussen.se

 

Styrelsen 2021

 

Ordförande – Stefan Carlsson

Stefan Pokalfinale 2012

Ort: Vårgårda

Därför är BVB laget i mitt hjärta: Var utbytesstudent i Münster, ca 70 km från Dortmund, vintern 2003/2004. BVB var då den närmaste klubben i Bundesliga, och min första kompis i Münster höll på BVB och tog med mig dit. På den vägen är det.

Min första match på Westfalenstadion: Det var hösten 2003 mot Bayer Leverkusen. Vi var några studentkompisar i Münster som lyckades få biljett på Nordtribüne, på övre etage ovanför bortaklacken. Även där vi satt fanns det en del bortafans, som fick höra regelbundna utrop om ”Scheiss Leverkusen” och liknande. Vid den här tiden hade just Borussia Dortmunds ekonomiska problem med enorma skulder börjat avslöjas, och laget hade dessutom en hel del skador. Ändå fick jag se spelare som Christoph Metzelder, Lars Ricken, Tomas Rosicky och Jan Koller. Och förstås Salvatore Gambino, en 20-åring som gjorde sin andra ligamatch för klubben och sköt både 1–0 och 2–0 i den första halvleken. Leverkusen, med spelare som Hans-Jörg Butt, Lucio, Bernd Schneider och Oliver Neuville, kom dock tillbaka och matchen slutade 2–2 inför 81 500 åskådare.

Favoritspelare då: Under den säsong jag bodde i Tyskland köpte jag min första matchtröja, med nummer 21 och Metzelder på, men så småningom blev favoritspelarna Florian Kringe, Sebastian Kehl och Nuri Sahin – har matchtröjor med samtliga dessa spelares nummer och namn. Som synes uppskattar jag laglojala spelare som alltid gör ett bra jobb på planen.

Favoritspelare nu: Egentligen fortfarande Nuri Sahin, och så gillar jag Christian Pulisic lite extra

Mitt allra starkaste BVB-minne: Segern i tyska cupfinalen 2012 med 5–2 mot Bayern München, på plats mitt i BVB-kurvan på Olympiastadion i Berlin. Fullständig extas!

Kassör – Andreas Holm

Ort: Göteborg

Därför är BVB-laget i mitt hjärta: När polarna på fotbollsplanen lekte Zinedine Zidane eller Luis Figo var jag Andreas Möller. Då föddes mitt intresse för Borussia Dortmund och via bekanta i Tyskland (som för övrigt faktiskt snarare föredrog de blåa) fick jag till mig mängder av Borussia Dortmund-accessoarer. På den vägen är det. Att Andreas Möller sedan lämnade för just GE-laget ser jag som tacken för att det inte var den klubbens accessoarer jag fick skickade till mig.

Min första match på Westfalenstadion: 2005 vill jag minnas, mot Werder Bremen. 1-0-seger där Leonardo Dédé låg bakom segermålet. Jag tror också att det här var gången jag dagen före fick se Daniel Gordon sänka Wuppertal i Regionalliga när Amateure (BVB II) spelade.

Favoritspelare då: Antonio Rukavina och Philipp Degen. Ja, jag är svag för ytterbackar.

Favoritspelare nu: Marcel Schmelzer. Alltid!

Mitt allra starkaste BVB-minne: Att se Champions League-finalen mot Buyern på Wembley på plats. Det var magiskt att se hur London blev svartgult. Sedan blev matchen inte lika bra. Det tillsammans med vändningen mot Malaga från 2-3 till 3-2 på hemmaplan är mina absolut starkaste minnen

Ledamot – Christian Papp

Ort: Göteborg

Därför är BVB laget i mitt hjärta: Har samma färger som min egen barndomsklubb.
Min första match på Westfalenstadion: Var en Europapokalmatch mot Celtic i början på 90-talet. Celtic-fansen stod kvar och sjöng fast vi skickade hem dem med 1:0 genom ett mål av Stéphane Chapuisat. Eller var det Flemming Povlsen? Jag minns inte. Südtribüne var trång, inga högtalare bland fansen, man tystade varandra och så fick en gubbe klättra upp på staketet och överrösta alla. BVB var skräcken från Ruhr och Rhein!
Favoritspelare då: Chappi
Favoritspelare nu: Nuri
Mitt allra starkaste BVB-minne: Vändningen mot Malaga, 2:2 och 3:2 på övertid. Men också Lars Rickens mål hemma mot La Coruna i UEFA-cupen.

Ledamot – Anders HernströmIMG_0277

Ort: Sparsör

Därför är BVB laget i mitt hjärta: Finns inga andra alternativ
Min första match på Westfalenstadion: Tyvärr har det bara blivit två resor till Westfalenstadion. Den första gjordes i oktober 2015 då jag och min son Christian åkte ned för att se BVB mot Augsburg. Öl (cola för Christian), bratwurst och 5-1-seger (Auba 3, Reus 2). Första besöket på Westfalenstadion är ett minne som man har med sig resten av livet och jag får fortfarande ståpäls när man tänker på gula väggen.
Favoritspelare då: Francesco Totti
Favoritspelare nu:  Łukasz Piszczek
Mitt allra starkaste BVB-minne: Vinsten mot Juventus -97.

Ledamot – Gustav Borgkvist

Ort: Göteborg

Därför är BVB laget i mitt hjärta: Första gången jag började sympatisera och få upp ögonen för de gulsvarta var Oktober 2012, när Dortmund gästade Manchester City på bortaplan. Jag visste naturligtvis att Dortmund hade ett intressant lag på pappret med Jürgen Klopp som den stora profilen, men det var något annat den dagen jag blev besatt över. Den läktarkultur som Dortmund-fansen uppvisade! Heja-ramsor och trummorna pågick ifrån spelminut 1. tills domaren blåste av matchen. Precis som de ska vara! Äkta kärlek ifrån början till slut.

”Ganz egal wo du auf dem rasen stehst – Wir halten deine fahne hoch!” –  Oavsett vart någonstans du befinner dig på planen, så kommer vi alltid hålla flaggan högt upp för er!

Min första match på Westfalenstadion: Första hemmamatchen i Dortmund 2016/17 mot Mainz 05 med Thomas Tuchel. Det var en dag när solen stekte på rejält på Westfalenstadion och spelarna fick utstå nästan 35 graders värme. Detta verkade inte påverka Pierre-emerick Aubameyang som blev 2-måls skytt denna dag.

Favoritspelare då: Neven Subotic
Favoritspelare nu:  Marco Reus även om han vart en porslins-spelare

Mitt allra starkaste BVB-minne: Tyska cupfinalen mot Eintracht Franktfurt 2017. Men även värt att nämna live-upplevelsen borta mot HSV Hamburg hösten 2016. Hattrick av Pierre-emerick Aubameyang hattrick efter 27. matchminuten. Total gänsehaut!

Ledamot – Jon Wahlström

Ort: Klippan

Därför är BVB laget i mitt hjärta: Följer bara mina innersta känslor.

Min första match på Westfalenstadion: Hannover i oktober 2013. 1-0 genom Reus på straff i en medioker match men jag blev fast för alltid. Har blivit ca 40 besök till. Känns i hjärtat varje gång en hemmamatch måste ses på tv.

Favoritspelare då: Shinji! Då, nu och för alltid.
Favoritspelare nu: Suvi Lappalainen. Visst hon spelar inte men är min idol ändå.
Mitt allra starkaste BVB-minne: Pokalfinalen 2012, hemma på datorn växlandes mellan diverse fulstreamar. Bästa live-upplevelserna har varit mitt i klacken borta mot Bremen och Gladbach.

Ledamot – Joakim Guldbrand

ort Lindesberg
Därför är BVB laget i mitt hjärta: När jag var ung arbetade pappa delvis i Dortmund och med människor som var BVB fans. Jag fick en vimpel en gång som ung och på den vägen är det.
Min första match på Westfalenstadion Det var på 90 talet 94 tror jag.
Favoritspelare då Mattias Sammer, Sebastian Kehl
Favoritspelare nu:  Marco Reus
Mitt allra starkaste BVB-minne Det finns flera på plats är det utan tvekan den direkt avgörande seriefinalen mot Bayern. Vi prtar om april 2012 det var kyligt och efter en nerväs väntan klackar Lewandovski in 1-0. I lutet av matchen tar WEidenfeller en straff av Robben och hela stadion kokar, känslan under matchen på vägen ned på stan den kan jag fysiskt känna ännu idag. En gång när jag hämtade Jon i Dusseldorf på väg mot en CL match, jag skulle visa någar sevärdheter men vi punktering mitt på autobahn i en kö- Som tur är körde vi av och hittade en verkstad som bytte däck. Matchen hann vi se men det var svettigt.
Favoritresmål: Jag har sista 5 åren sett både den första cup matchen och seriematchen. Jag skulle vilja råda alla att se laget på bortaplan. Freiburg är med marginal den häftigaste arenan insprängd i staden med den stora skogen runt om. Det är en underbar stad passa på att se oss där i vår för jag tror att deras nya arena är på gång. Wolfsburg är en trevlig upplevelse att vara på stå med 3000 BVB fans, trummor sång och en gemenskap.

4,823 total views, 8 views today