FABanner2

Den 30 september, i samband med Bokmässan på Svenska mässan i Göteborg, har den nazistiska organisationen Nordiska Motståndsrörelsen (NMR) fått tillstånd att marschera från Svenska mässan till Gustaf Adolfs torg, en väg som bland annat för dem förbi synagogan – och det på den judiska högtiden Jom kippur! Rutten har kortats ner men NMR har inte accepterat beslutet.

Ett flertal organisationer planerar protester mot nazisterna, bland annat Studenter mot rasism Göteborg. Den ideella föreningen Schwedische Borussen är en officiell supporterklubb till Borussia Dortmund och har inskrivet i sina stadgar att föreningen specifikt tar avstånd från rasism. En del i detta arbete är att vi varje år ekonomiskt stödjer en förening eller ett projekt som arbetar mot rasism och för tolerans.

Även Borussia Dortmund arbetar aktivt mot rasism och främjar enligt stadgarna sport som förbindande element mellan nationaliteter, kulturer, religioner och sociala skikt. Som en känd rad i en av klubbens hymner säger: ”BORUSSIA VERBINDET GENERATIONEN, MÄNNER UND FRAUEN, ALLE NATIONEN” (BORUSSIA FÖRBINDER GENERATIONER, MÄN OCH KVINNOR, ALLA NATIONER). Borussia Dortmunds vaktmästare på 1920- och 1930-talet Heinrich Czerkus var med i motståndsrörelsen mot nazisterna och skyddades av flera inom klubben innan han slutligen greps av Gestapo och avrättades påsken 1945 (läs mer om Heinrich Czerkus här).

I linje med detta vill vi i Schwedische Borussens styrelse uppmana alla våra medlemmar och övriga supportrar till Borussia Dortmund att efter möjlighet ansluta sig till protesterna mot nazistmarschen, gärna klädda i Dortmundtröjor och liknande, för att visa inställningen hos oss supportrar. Vi vill också betona att vi ska protestera fredligt. Du som vill delta, hör av dig till oss på kontakt[at]schwedischeborussen.se, så att vi kan samlas och delta i protesterna tillsammans. Protesten mot nazisterna startar vid Heden i Göteborg klockan 11.00, och vi föreslår att de BVB-supportrar som deltar kontaktar kontakt@schwedischeborussen.se, så att vi kan mötas upp.

 

Vi vill även uppmuntra andra supporterklubbar att följa vårt exempel och delta i protesten.

Styrelsen i Schwedische Borussen, officiell supporterklubb till Borussia Dortmund

 1,456 total views,  1 views today

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.